2012. április 28., szombat

Szalaghorgolás, hajpánt

Zsinórhorgolás, szalaghorgolás... amikor először találkoztam vele, csupán azért érdekelt, mert újfajta technikát láttam benne, amit persze feltétlen ki kell próbálni!
Aztán mikor kipróbáltam, hamar mélységes tisztelettel kezdtem adózni azoknak, akik -akár régen, akár ma- ezzel a horgolással készítenek aprólékos, csipke-csodákat. Valami hihetetlen aprólékos munka, pedig én nem is horgolócérnával veselkedtem neki.

A szalaghorgolás némileg szaporábbnak tűnt, így először ezzel készítettem keskeny hajpántokat, gyakorlásképpen, mint ez is:


Hamar kiderült, hogy könnyen megnyúlik, így más megoldás után néztem.
Arra gondoltam, esetleg lehetne ezzel a módszerrel vastagabb hajpántot is készíteni, olyat, ami fent bővül ki.
Ilyen lett: hajpánt próbálkozások

Tegnap megkeresett Gabi, hogy hogyan készül, lerajzoltam hát, mert írva bizony nem könnyű megérteni, annak ellenére, hogy nem nehéz!
Ha pedig lerajzoltam, akkor közkinccsé is teszem:

A hajpántot tehát 4lsz-mel kezdjük, lsd. a felső kép.
Csupa rövidpálcát horgolunk.
Az első 4 sor maga a szalaghorgolás keskenyebbik változata, bővülés nélkül. Nincs sormagasítás! Ettől lesz cakkos a széle.

A szaporítás már az én kreálmányom, az 5. és 7. sorban írtam szaporítást, itt van egy lsz magasítás (=első rp).
A hajpánt formájának kialakításához egy-egy szaporítás után tetszőleges számú sorban mehetünk szaporítás nélkül, attól függ, milyen vastag a fonal. Vastagabb fonalnál gyakrabban kell szaporítani, vékonyabbnál több sort mehetünk a következő szaporításig.
Ugyanezzel a módszerrel tetszőleges szélességre növelhetjük a hajpántot, minél több a rp a széleken, annál hegyesebb lesz a minta (V alakú).

Érdemes felírni, hanyadik sorokban szaporítottunk, hogy tükörképesen készítsük a másik felét!

A fogyasztásnál kúszószemmel megyünk egy pálcával arrébb, majd innen folytatjuk az alsó rajz szerint.

2012. április 13., péntek

A nyertes nem más, mint...

Endrődi Kitti, aki facebook-on teljesítette a játék feltételeit!
Gratulálok!

Aki nem nyert, ne csüggedjen, mert szeretnék máskor is játszani!
Ha nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel hírlevélre!

Szép hétvégét!

2012. április 10., kedd

Tobzódó színek

Amikor megláttam a boltban ezt a színpompás fonalat, éreztem, kell nekem egy gombóccal belőle. Csak nézegetni, esetleg kislányoknak hajpántot készíteni, virág-dísznek, ilyesmi. Aztán mégsem vettem belőle.
Következő alkalommal már mágnesként vonzott a bolt azon csücske, ahol ez a fonal kellette magát. Mert szinte esengett, hogy vigyem el. Hát jó, de csak egyet!

Itthon jóleső érzéssel dugtam a többi közé, ebből aztán csudaszép hajpánt fog kerekedni! Ám ez a kacér gombóc nem hagyta magát. Ha már a kisujjamat elnyerte, rögtön az egész karom kellett neki. Addig fajult a dolog, hogy összeszövetkeztek egy sálmintával! Addig-addig pusmogtak, duruzsoltak, míg beadtam a derekam: rendben, kipróbálom!

Az első pár centi után mintha elfojtott "naugyemegmondtam!" suttogást hallottam volna, aztán ahogy tovább horgoltam, már bennem is fészket vert a gondolat: igen, ők összetartoznak.

Minta: Queen Anne's Lace Scarf


Ahogy a fény áttöri...

Ráadás!

Most megnyerhető ez a tavaszi pink sál, amennyiben rendszeres olvasóm vagy, és megjegyzést hagysz ennél a bejegyzésnél!

Ha Facebook oldalamon is teljesíted a feltételeket, dupla eséllyel indulsz!

2012. április 9., hétfő

Hagyományos húsvét

A húsvét nálunk, gyerekkoromban bizonyos szempontból hagyományosan telt. Nagyhéten nagytakarítás, vasárnapra hatalmas főzés-sütés, délután tojásfestés. Hétfőn vártuk a locsolókat, akik leginkább a rokonságból kerültek ki.
Mikor kamaszkorba értem, annyit változtattunk, hogy húsvét hétfőn, ha az idő engedte, inkább kirándulni mentünk. Nagyon egyetértettem ezzel akkoriban, egyre inkább zavarba hozott a locsolkodás, a kötelező dolgok ebben a történetben. Ezekkel a gondolatokkal mentem a házasságunkba is, ahol férjem is örült, ha nem kellett locsolkodni mennie :)
Nagyon sokáig elvoltunk így, egész pontosan máig. Fiunk lassan 8 éves, nemigen zavarta, hogy kimaradt ebből a buliból, ő se szereti a folytonos jövés-menést, versmondást, szereplést. Idén mi változott? Talán az, hogy a gyülekezetben egyre inkább otthon vagyunk, mint egy nagy családban. Több családdal lett szoros a kapcsolatunk, ami azt is jelenti, hogy egyáltalán nem teher, ha beugranak hozzánk. Így a locsolókat várás már nem "kötelező" mosolygás csupán, hanem valóban öröm és lehetőség, hogy egy kicsit beszélgessünk, együtt legyünk.
Fetás-olívás vendégváró
Így idén én is csináltam nagytakarítást - az elmúlt években vagy a gyerekek voltak kicsik ahhoz, hogy normálisan elvégezzem, vagy nem kötöttem szorosan a húsvéthoz. Sütöttem, készültem. Főzni nem kellett, édesanyám mindig vendégül lát minket vasárnap ebédre :) A sonka is hagyományos volt idén, tojással, tormával, ahogy kell.
Férjem elvitte a fiunkat locsolkodni, aki teljesen felszabadult erre, közben mi lányok vártuk a locsolókat. Nem jöttek sokan, de nem is baj. A gyerekek élvezték, a lányok nem győzik mondani, milyen jó ez a nap!

Kinyílt számunkra ez a hagyomány, megtöltődött valódi értékekkel. Mert benne voltunk, 100%-ig! 

A várakozás ideje alatt horgoltam is kicsit, befejeztem egy üde tavaszi sálat, melyet a jövő hét folyamán meg is lehet majd nyerni facebook oldalamon: http://facebook.com/manofonal

A sál épp blokkolódik, vagyis formára igazítva szárad :) A kép még e művelet előtt készült.

2012. április 5., csütörtök

Tavaszi kavalkád

Még mindig sapkák...
Közben időnként előveszem a nagyobb lélegzetvételű holmikat is, horgolok pár sort, de most kell a gyors sikerélmény!
Így lett az alábbi sapika is, ahol a fő cél: kipróbálni egy mintát, amiben keresztezett pálcák vannak.
Az eredmény szép lett, méretileg olyan 6-9 hónaposra való, könnyű, pamut kalapocska:

Find on Ravelry
Készült tovább egy manósapka is, újszülött méretben. Kéket kért az ismerősöm, én ilyen csíkosra álmodtam meg. A bojtkészítést is itt próbáltam ki először, valamint a kezdéshez egy újfajta öltést: amikor egyszerre, egy lépésben készül a kezdő láncszemsor és a kezdő pálcasor. Sokkal rugalmasabb lett így a sapka széle, ráadásul nem kellett izgulnom, hogy a pálcák ráhorgolása után összemegy vagy szétnyúlik-e a méret?

Find on Ravelry
Harmadik sapi ismét újszülöttre való, szintén fotózási kelléknek készült. Piros egy kicsi fehérrel, lehet szőrös fonalból is. A fehér szálat Barka-Vattacukorral fogtam össze, sajnos nem érvényesül annyira, amennyire elképzeltem. Egy jó fotós majd kihozza :)
Egy bojt készül erre is, a búbra, de az első nem sikerült -túl furán lógott. Azért bevettem a közös fotózásba :)
Find on Ravelry

A manósapka és a piros-fehér sapika is két szál összefogásával készült, hogy a textúrájuk erősebb legyen. Mindehhez egy gombóc fonalat vettem, egyszerre húzva a szálat a széléről és a gombóc közepéből is.
Nem egyszerű ez a művelet, mert minduntalan összetekeredik a két szál, így nagyobb munkához nem alkalmas ez a megoldás!

Mindegyik sapka Barka fonalakból készült, a linkek nyomán megtalálható, miből mennyit használtam, hányas tűvel, valamint azt is, ha valamelyik minta szerint készítettem :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...