2012. június 29., péntek

Példamutatásból

A múlt héten ki kellett mozdulnunk, természetesen a tűző nap ellen mindenki fejébe nyomtam egy-egy sapkát, kalapot. Kivéve magamra, amit csemetéim szóvá is tettek, természetesen :)
Nem maradhatok rossz példa, így aztán magamnak is kerítettem egy kalapkát :)
Amint lesz vállalkozó szellemű fotós, rajtam is megmutatom, ígérem!







Minta: nagyimintás sapka (Gyalus Katalin)
A leíráson annyit változtattam, hogy egy sorral több szaporítást készítettem.
A karima saját kútfőből készült, félpálcákkal.

Fonal: Alize Bahar -Móló árnyalat  (260m/100gr) 100% pamut
Tű: Prym 4.00

2012. június 28., csütörtök

Ha rövid a kard(igán)od...

... toldd meg egy lépéssel! Vagy pár sornyi horgolással :)


Egy ismerős kért meg, hogy 11 cm-rel hosszabbítsam meg a kardigán ujját. A széleken eleve horgolt kagylóminta volt, ennek mintáját követtem.

2012. június 20., szerda

Hegedül a kisegér...

10 pedagógusnak kellett év végi ajándék... nem akartam túlzásba esni, hiszen jövőre lesz fordulópont: egy ballag az oviból, egy pedig az alsó tagozatos tanároktól. Így a nagyobb meglepetést egy év múlva tervezem :)
Az óvó néniknek, tanár néniknek és az oboa tanárnőnek nem okozott gondot az ajándék kis gyümölcs-szütyőket horgoltam, bele egy idézet és némi nyalánkságot rejtettem:
Minta: Fruit Cozy
A hegedűtanárnak viszont nem állíthattam oda holmi nőies kis aprósággal, így könyvjelzőn gondolkodtam. Horgolva? Aztán megtaláltam ezt a mintát, már csak el kellett készíteni:
Minta itt!

Szütyők együtt
Több horgolt motívum mintával, ingyen: http://chisako3.exblog.jp/i3/
Ugyanez a tervező Ravelry-n: http://www.ravelry.com/designers/chinami-horiba

2012. június 17., vasárnap

Critron kendő

Nagyon megtetszett a kötött változat, így nagyon megörültem, mikor a lányok felvilágosítottak: ez létezik horgoltban is! Mindeközben a Barkában jártam, ahol vettem két gombóc mandarin fonalat, kendőnek. Azt sejtettem, hogy a Critron fonalzabáló lesz, a Mandarinból valami szellős mintát terveztem... persze, a fonalak önálló élete...
A fotók csapnivalóak, amint lesz időm, kimegyek a szabadba és készítek pár élethű képet is :)
Update 2012/06/19: lecseréltem a fotókat :)


 Lelkesedésem kissé megcsappant, mikor azt láttam, végig rövidpálcával kell dolgozni. 6-os tűvel estem neki, hogy lazább legyen -és reméltem, hogy így haladósabb is lesz.
Section-okra van bontva a minta, ami nagyon megkönnyíti a munkát, viszont már az első section után úgy éreztem, ez valami borzasztó lesz...


 Furmányosan tehát úgy döntöttem, ahol nincs szaporítás, ott bizony 3 rövidpálca-sort egy sornyi egyráhajtásossal fogok helyettesíteni!
A section 2 után már két sorokat is "összefogtam", ahol egy sor rp volt, majd egy sor szaporításos rp sor, ott félpálcákkal dolgoztam...


A vége már így is nagyon sok volt... vagy már nagyon vártam, hogy kész legyek, a fonal puhasága ugyanis teljesen elbűvölt!
Nekem tetszik, hogy váltakozik a textúrája, a section 5-nél félúton fogyott el a 3. gombócom, így azt már nem horgoltam végig. Színt váltottam tehát, és saját szám íze szerint fodroztam a szélét.
Megjegyzem, csak a fodor és a felső szegély körbehorgolása elvitt majdnem egy egész gombócot!

Persze mikor üt be a kánikula? Amikor ma reggelre eldolgoztam a szálvégeket is. Nem baj, jön még hűvösebb idő, és elviszem sétálni ;)

Project on Ravelry

2012. június 10., vasárnap

4 évszakos tunika, rosszcsontoknak!

Még a januári Barka fonalakcióban vettem jó pár gombóc 4 évszak fonalat, a színébe is rögtön beleszerettem, és már akkor tudtam, hogy valami ilyesfélét szeretnék belőle a kisebbik lányomnak.
A fonal abban különleges, hogy van benne pamut, bambusz és gyapjú is, nagyon jó az esése, vastag -így haladósan lehet vele dolgozni-, és a különböző összetételű szálak picit eltérnek, így önmagában van egyfajta textúrája.
A kezdés végül adott volt, valahol találtam ezt a négyzetes kezdési módot, ezt számoltam át a mi méretünkre és fonalunkra. Folyamatos méregetéssel alakítottam ki a felső részt, cserébe nem kellett varrogatni, mert folyamatosan haladhattam.

Itt látszik, hogy hátulra gombot terveztem, mert szeretném, ha sokáig jó lenne. Ha pocakban nem növi, ki, akkor a feje is sokáig kényelmesen át fog férni :)

Az alja mintájához a mostani FDiana horgolt divat újságot hívtam segítségül (No.22.), abból is az 1-es modell aljának csipkemintáját vettem. Szerencsémre a befejező szemszám pont stimmelt a négyzetes rész alján!
Csemetém ma éppen vállalkozó kedvében volt, így mindenféle pozícióban hajlandó volt bemutatni új ruháját :D Tegnap este lettem kész, majdnem ebben aludt éjszaka...
Projekt on Ravelry

2012. június 5., kedd

Patak

Patak nevet kapott a keresztségben a fonal színárnyalata, mely találó számomra.
Valóban hűsítő és kellemes a színe, máris kedvencem lett! Pont jó lett a mérete is, kényelmes belebújni, de nem csúszik le a vállamról.


További információk a Ravelryn itt.

2012. június 2., szombat

Agena kendő

Ennek is története van. Már a Lidl-ben kezdődött, amikor kényszeresen többször elmentem az akciós pult előtt, majd azon kaptam magam, hogy ki tudja mióta álldogálok ott és merengek :) Nem kifejezetten az én színem, de puha, és farmerhez nagyon jó lesz -gondoltam, és vettem egy csomaggal.
(Megjegyzem, később ugyanígy egy csomag sárgát is bespájzoltam...)

Aztán egy ismerős mutatott egy képet egy kendőről, amibe beleszerettem, és minden mást félretéve nekifogtam ennek... korábbi bejegyzésben a mintafejtés története is ott van, majd az én változatom is a mintára.
Amikor elég nagy lett, sokat vaciláltam a szegélyeken, végül így maradt.


A poén az, hogy miután eldöntöttem ezt, valaki elkészítette ezt a kendőt, egy fantasztikus csipkeszegéllyel, így végül mégis befejezetlen az enyém, mert nekem is kell egy olyan :)

2012. június 1., péntek

Szemjelölők

Akciót hirdet a Barkafonal, amihez nekem is van némi közöm. Tőlem rendelték ugyanis a szemjelölőket, amiből akár ajándékba is kaphatsz néhányat!
A részleteket itt találod>>

Ezek kötéshez valók

Horgoláshoz így tudod használni


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...